Sarjakorttien myynti kiihdyttää yrityksesi kassavirtaa. Kun myyt sarjakortteja, saat rahat ennakkoon, ennen kuin palvelua on toteutettu.
Tiedätkö miten sarjakortteja käsitellään? Sarjakorttien käsittelyssä monella yrittäjällä saattaa mennä sormi suuhun. Ei hätää - Vello auttaa!
Sarjakortti on ennakkomaksu
Sarjakortti on ennakkomaksu eli sitä käsitellään yrityksen näkökulmasta ennakkoon maksettuna palveluna tai tuotteena.
Virallisesti sarjakorttien käsittelyssä kannattaa olla tarkkana, lähinnä arvonlisäverojen osalta.
Sarjakortti tiettyyn palveluun sisältää arvonlisäveron
Yrityksen myydessä sarjakortin tiettyyn palveluun, ryhmätunnille tai tuotteeseen, ostoksen kohde ja sitä myöten ostoksen arvonlisävero tiedetään jo myyntihetkellä.
Tällainen sarjakortti myydään arvonlisäverollisena. Sarjakortissa voi esimerkiksi lukea "Sarjakortti oikeuttaa 5 x 60 minuutin hierontaan".
Hyvä tietää: Sarjakortti myydään arvonlisäveron kanssa.
Käytännössä yritys käsittelee sarjakortin myynnin, kuten se käsittelisi palvelun/tuotteen myynnin. Yrittäjä lyö myynnin normaalisti kassaan, tilittää verottajalle myynnin arvonlisäveron ja lupautuu toimittamaan palvelun/tuotteen asiakkaalle jälkikäteen.
Hyvä tietää: Tiettyyn palveluun, ryhmätuntiin tai tuotteeseen myytyä sarjakorttia ei voi Vellossa käyttää muuhun ostokseen, kuin siihen, mihin se on myyty.
Tiettyyn palveluun sidotussa sarjakortissa on riski yrittäjälle
Kassavirran kannalta kohdistetussa sarjakortissa on yrittäjän (myyjän) kannalta negatiivinen seikka: Yrittäjän tulee tilittää arvonlisäveron osuus sarjakortin myyntipäivän mukaan, jolloin "yrittäjälle jää käyttörahaa arvonlisäveron verran vähemmän".
Yrittäjän myydessä sarjakortin tiettyyn palveluun, ryhmätuntiin tai tuotteeseen, yrittäjä ottaa samalla riskin joutua tarjoamaan palvelu jälkikäteen pienemmällä katteella.
Esimerkki: Joogastudio myy sarjakortin joogaryhmätunneille. Myyntihinta on 100 euroa ja tilavuokrasta aiheutuva asiakaskohtainen laskennallinen kustannus yritykselle on 40 euroa. Kate yritykselle on myyntihetkellä 60 euroa.
Kun kuluttaja käyttää sarjakorttia eli osallistuu joogatunnille, onkin tilavuokran kustannus yritykselle noussut 50 euroon. Tämän takia yrityksen hinnastossa joogasarjakortin uusi hinta on 110 euroa, mutta kuluttaja saa aiemmin ostetun sarjakortin yhä etukäteen ostettuun 100 euron hintaan, jolloin yritykselle jää katteeksi enää 50 euroa.
Ilmaiseksi annettu sarjakortti on alennuskuponki
Yrittäjänä voit houkutella asiakkaita liikkeeseesi monin eri tavoin ja yksi suosituimmista tavoista on asiakkaille jaettavat houkuttimet.
Varsinkin joulunaikaan monet ravintolat mainostavat näin: "Osta 10 kerran sarjakortti ystävällesi, saat itsellesi 2 kerran sarjakortin ilmaiseksi".
Tiesitkö? Ilmaiseksi annettu sarjakortti ei virallisesti ole sarjakortti lainkaan, vaan alennuskuponki.
Ilmaiseksi annetusta sarjakortista ei ole kertynyt yritykselle ennakkomaksua, eikä siitä - edes sarjakortin käyttöhetkellä - makseta arvonlisäveroa.
Kun asiakas käyttää ilmaiseksi annetun sarjakortin (alennuskupongin), käsitellään se hinnanalennuksena. Arvonlisäveroa maksetaan vain loppusummasta alennuksen jälkeen.